Fremtidens kloge hænder
Baggrund og formål for projektet
Den grønne omstilling er har vundet indpas, og en af de helt centrale områder for at gennemføre en grøn omstilling, er faglært arbejdskraft. De rette kompetencer og den rette uddannelse er derfor en endnu vigtigere end før. Derfor vil der som en af grundstenene i projektet arbejdes mod at øge antallet af faglærte. Dette gøres ved målrettede rekrutteringsindsatser i grundskolen, samt for ufaglærte unge i jobcentrene eller på arbejdsmarkedet. Det betyder også, at projektet har et formål om, at flere unge får gennemført deres erhvervsuddannelse. Derfor vil flere fastholdelsesindsatser være i fokus – herunder øget trivsel som eksempel.
Indsats
Indsatserne retter sig mod de centrale problemer omkring uddannelse af faglærte i Region Sjælland. Ved både rekruttering- og fastholdelsesindsatserne vil der være stor fokus på motivationen. Derudover ses et fortsat behov for at øge al viden om erhvervsuddannelserne. For at imødekomme og forbedre en øget viden og motivationen til erhvervsuddannelser, vil der i projektet være tre overordnede indsatsområder med hver deres aktiviteter. Indsatsområderne har hver deres formål, som tilsammen er med til at skabe fremtidens kloge hænder og styrker den grønne omstilling.
Mål
- At øge viden om EUD i grundskolen
- At flere vælger en erhvervsuddannelse
- At fastholde og motivere eleverne på erhvervsuddannelserne
- At flere uddannes med efterspurgte kompetencer
- At flere ufaglærte får en erhvervsuddannelse
- At disse mål nås bredt geografisk
Hovedaktivitet 1: Motivation og øget viden om EUD i grundskolen
Delaktiviteter i hovedaktivitet 1
- Opkvalificeringsforløb i motivationspædagogik, som skal skabe fælles relationer og et fælle sprog mellem grundskolelærere og erhvervsskole faglærere. Lærerne uddannes samtidig i praksisfaglighed, så de får relevante værktøjer til en ny pædagogisk undervisningsmetode, der er med til at øge trivslen og motivationen.
- Et partnerskab mellem grundskoler og erhvervsuddannelser som sikre, at der er en fælles forventningsafstemning og forståelse for samarbejdet.
- Aktiviteten “EUD i grundskolen” skal skabe relationer mellem grundskole og erhvervsuddannelser, så der opnås et naturligt samarbejde på lærerniveau. Derudover skal aktiviteten være med til at give grundskolelærere og elever viden om EUD gennem en rollemodel (en gæstelærer). Relationerne kan dermed bruges til sparring og netværk på tværs.
Hovedaktivitet 2: Øget gennemførelse på erhvervsuddannelser
Delaktiviteter i hovedaktivitet 2
- En inkluderende pædagogik, hvor der udvikles og afprøves forskellige trivsels- og fastholdelsesforløb, der kan bidrage til øget trivsel og motivation på uddannelserne.
- Faglig stolthed omkring erhvervet og en styrket positiv anderkendelse af uddannelserne
- Udvikling af undervisningsmetoder, som styrker de digitale færdigheder og den tværfaglige undervisning
- Sikre en bedre fastholdelse i overgangen mellem grundforløb og hovedforløb gennem en støttende mentor indsats
Hovedaktivitet 3: Øget gennemførelse af erhvervsuddannelserne
Delaktiviteter i hovedaktivitet 3
- Øge viden om bredden af erhvervsuddannelserne, for at sikre karriere- og videreuddannelsesmuligheder for de, som har en erhvervsuddannelse
- Finde frem til, hvordan der findes frem til ufaglærte via partnerskaber med virksomheder og/eller organisationer, som har ufaglærte ansat
- At få flere unge ufaglærte i uddannelse ved at øge viden om bredden af uddannelsesmulighederne hos jobcentermedarbejderne, så der bedre kan vejledes
Lead:
Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser
Partnere:
CELF
ZBC
Bevillingsgiver:
EU Socialfond
Region Sjælland
Samlet økonomi for projektet
24.174.249 kr.
Projektperiode:
1.januar 2023 – 31. december 2025
Nyheder og aktiviteter i projektet
– Uddannelsesvejledere på besøg for at prøve kræfter af med seks forskellige erhvervsuddannelser
– Artikel om hvad UU-vejleder oplevede til stafetten
Faglærer Thomas har været på besøg på Eskilstrup skole med den nye læringstrailer. Læs mere om det lige her.
– Jobcentermedarbejdere på besøg hos CELF for at prøve kræfter af med seks forskellige uddannelser. Her på besøg hos SOSU, hvor medarbejderen skulle hjælpe den “gamle” dame med skavanker op efter at være faldet.
Læs Folketidendes artikel om dagen her: 2024-06-17_Lolland-Falsters_Folketidende_-_17-06_2024_jobcenter stafet