Håndværk i fritiden

Baggrund for projektet

For få søger ind på erhvervsuddannelser, og derfor står vi overfor en udfordring med stor mangel på faglærte i fremtiden. Lolland Kommune er samtidig blandt de kommuner, hvor færrest opnår en ungdomsuddannelse. Den manglende viden om erhvervsuddannelser kan være en faktor til på hvorfor. Samarbejder mellem ungdomsskole og folkeskole har vist sig effektive i form af positive bidrag til elevernes læringsmiljøer og deres trivsel. Praksisfaglig undervisning hvor teori og praksis sammenkobles, kan derfor vække interesse og give positive oplevelser med erhvervsuddannelserne senere hen.

Formål

Formålet med projektet er at tænke erfaringer og den faglige praksis sammen i ét koncept, hvor unge (100 unge mellem 13 og 18 år i Lolland Kommune) introduceres til og får positive oplevelser med metoder og arbejdsgange indenfor det konkrete håndværk. Projektet udvikles gennem et samarbejde mellem CELF og Erhvervsrettet Uddannelser Lolland Falster, Lolland Ungdomsskole, grundskoler og FGU i Lolland Kommune, samt forskere fra Professionshøjskolen Absalon.

Indsats

I projektet Håndværk i Fritiden laves der praksisfaglige fritidsaktiviteter. Her får de unge mulighed for at blive introduceret til konkrete håndværk, og derigennem få positive oplevelser. Der vil være mulighed for at dyrke fritidsinteresser i et professionelt miljø. På den måde kan de unge opleve på egen hånd, hvad en erhvervsuddannelse kan tilbyde. De centrale aktiviteter er:

  1. Makerspace- og Værkstedsforløb i et 12 ugers kursus under ungdomsskolen med mulighed for opnåelse af ”Minisvendebrev” i specifikke arbejdsgange indenfor udvalgte erhvervsuddannelser, f.eks svejsning.
  2. Etablering af en Håndværkscamp i uge 7 for interesserede elever fra ungdomsskolen og øvrige elever fra grundskolerne i Lolland Kommune.
  3. En udstilling med elevernes produkter på biblioteket eller de lokale skoler.

Mål

At flere unge oplever erhvervsuddannelser som spændende, samt ser fremtidsmulighederne i de konkrete håndværk. Dertil at både forældre og elever i højere grad anerkender værdien af erhvervsuddannelser og håndværk.

Lead:

CELF

Partnere:

Lolland Ungdomsskole

Professionshøjskolen Absalon

Lolland Kommune

Bevillinger:

TrygFonden

Samlet økonomi for projektet

2.592.634 kr.

Projektperiode.

1.oktober 2024 – 31. marts 2027

Offentlighedsarbejde og sociale medier

Vinterferiens håndværkscamp:

D. 14 februar 2024 blev sæbekasseræset afholdt og det var et brag af succes! Læs mere om det i Folketidendes artikel her

Vinterferiens håndværkscamp:

TV2 ØST på besøg på CELF Campus Nakskov, hvor de interviewede de seje og hårdarbejdende unge drenge. Gense det her.

Vinterferiens håndværkscamp:

Vinterferie med fart på! Folketidende dækker historien om den spændende aktivitet, hvor håndværket kommer i højsædet. Læs historien her.

Efterårets håndværkscamp:

Hvad kan efterårets 12 ugers håndværkscamp? Se en teaser med Claus og Bo i vores markedsføringsvideo via knappen nedenfor.